Back

Produkty regionalne w Małopolsce

Produkty regionalne w Małopolsce

Pokrojona ćwiartka chleba na desce i suszone kwiaty obok
Małopolska ma szczególnie wiele do zaoferowania jeśli chodzi o produkty sprawdzone i najwyższej jakości. Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej rodzimi producenci żywności mogą chronić i promować swoje wyroby nadając im specjalne oznaczenia.

W Małopolsce spróbować można aż 12 produktów regionalnych, które zostały zarejestrowane jako tak zwane produkty regionalne, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Należą do nich: Suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, chleb prądnicki, jagnięcina podhalańska i kiełbasa piaszczańska (oznaczone jako „Chronione Oznaczenia Geograficzne") oraz bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski i fasola „Piękny Jaś” (oznaczone jako „Chroniona nazwa pochodzenia”).

Kraków to jedyne miasto w Europie, które na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej wprowadziło aż dwa wyroby piekarnicze: chleb prądnicki i obwarzanek. Nazwa „suska sechlońska” zarezerwowana jest dla śliwek suszonych tradycyjnymi metodami w kilku tylko gminach Małopolski (Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa). Jabłka łąckie swe walory, wyśmienitym smak, zapach, wyjątkową soczystość i wysoką kwaskowość zawdzięczają mikroklimatowi panującemu w okolicach Łącka. Prawo opatrywania swoich wyrobów markową nazwą „kiełbasa lisiecka” przysługuje dziewięciu producentom na terenie gminy Liszki i Czernichów, a nazwą „kiełbasa piaszczańska” mogą posługiwać się jedynie producenci wytwarzający ten produkt na terenie gminy Wieliczka, Świątniki Górne oraz na terenie Krakowa.

Chów owiec i gospodarka pasterska w górach ukształtowały unikalny krajobraz tego regionu. Bez utrzymania owczarstwa górskiego niemożliwy jest zrównoważony rozwój tych terenów. Bryndza podhalańska to miękki, nieco pikantny i słony w smaku ser otrzymywany z mleka owczego, powstający na obszarze pomiędzy Parkami Narodowymi – Gorczańskim, Tatrzańskim, Babiogórskim, Magurskim i Pienińskim. Inny wyborny produkt wielowiekowej kultury pasterskiej to oscypek - wciąż wyrabiany ręcznie i w niezmienny od wieków sposób. Natomiast serową przekąską, mniejszą niż tradycyjny oscypek, bo wykonaną z resztek sera pozostałych po jego „puceniu”, czyli ugniataniu rękami na kształt wrzeciona, jest redykołka. Tyczki Fasoli „Piękny Jaś” na stałe już wrosły w krajobraz 11 małopolskich gmin w dolinie Dunajca: Gródek nad Dunajcem, Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno, Czchów i Gręboszów. Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest dzisiaj na terenie trzech gmin w zachodniej części Małopolski: Zator, Przeciszów i Spytkowice. Gminy te wspólnie realizują projekt Dolina Karpia.

Warto spróbować. Smacznego!

 

Multimedia

Play Play